Humus
vzniká tzv. humifikací, což je pomalý a dlouhodobý proces, při kterém se primární organická hmota ( vyhozené slupky, tráva atd.) nejprve zahřeje na 50–70°C a za pomoci půdních organismů (např. bakterií, žížal, larev hmyzu) se pozvolna mění na humus. Zvýšená teplota v počátku procesu (50 -70°C) zahubí většinu nežádoucích bakterií a nemocí včetně Salmonely (tomuto jevu se říká hygienizace). Pokud upravíme podmínky v kompostu (např. zaléváním zvýšíme jeho vlhkost v počáteční fázi), aby zvířata pracovala efektivněji, můžeme celý proces vzniku humusu zrychlit.
Z jedné tuny bioodpadu lze vyrobit asi 400 kg kompostu
Co můžeme dávat do kompostu abychom získali humus?
- listy, sláma
- zbytky rostlin, zeleniny a ovoce
- slupky z banánů
- drobné větvičky
- skořápky z vajíček
- kávová sedlina
- popel z listnaných stromů
- papír bez postisku
- lidská moč
- hnůj (kravský, koňský, od králíků, ovcí a koz)
- perlit, šungit, zeolit
- zbytky kostí a nehtů zvířat
- velmi jemný prach získaný při drcení kamene v kamenolomech
- lávový prach
- zákvas z kopřiv a další zákvasy a jíchy
- prach z dřevěného uhlí nebo drcené dřevěné uhlí
- biouhel (produktem rozkladu biomasy vlivem dostatečně vysoké teploty (tři sta až šest set stupňů) za malého nebo žádného přístupu vzduchu)
- alginit (na 1m3 přidat min.30 kg ALGINITU)
Jak vyrobit humus?
Přírodní hnojiva:
- kompost
- hnůj
- močůvka
- zelené hnojení
- zákvasy z rostlin ( např. kopřivy, kostival atd...)
Humus
- soubor organismu v půdě v různém stupni rozkladu a látkové přeměny
- je tvořen živými těly rostlin a živočichů a jejich zbytky po odumření
Humus dělíme:
- živý humus – dosud nerozložená org. hmota,jeho rozkladem vznikají jednoduché látky, které jsou přístupné rostlinám / rozkládají je bakterie /
- trvalý humus – je to část organických látek v půdě, která odolává biologickéme rozkladu – hydrolýze a oxidaci.
Složení: vlastní humus – horninové kyseliny, hornin
rezervní humus – nehumifikovaná hmota
Podle reakce se humus rozděluje:
- humus kyselý
- neutrální
- zasaditý
Podle obsahu humusu dělíme:
- slabě humózní – obsahují pod 1% humusu
- mírně humózní- obsahují 1-2% humusu
- středně humózní – obsahují 2-3% humusu
- humózní- obsahují více než 3% humusu
Způsob rozkladu org.látek:
- Mineralizace – rozklad za přístupu vzduchu za určité teploty a vlhkosti
- Rašelinní – rozklad bez přístupu vzduchu při nadbytku vody
- Humifikace – rozklad za částečného přístupu vzduchu
Rozlišujeme podle množství vzduchu:
- tlení- rozklad org.l. složitějších na jednodušší za přístupu vzduchu
- kvašení – rozklad za omezeného přístupu vzduchu uvolňují se plyny
- hnití- rozklad za nedostatečného přístupu vzduchu
význam:
- nepostradatelná složka kulturních půd
- podmiňuje fyz. vlastnosti půdy
- zdroj výživy rostlin
- v lehkých půdách snižuje propustnost pro H2O
Obsah humusu zvětšujeme dodáváme organické hnojiva
Organický podíl půdy
je tvořen rostlinami a živočichy a jejich zbytky po odumření. Způsoby rozkladu:
- mineralizace - rozklad org.látek za přístupu vzduchu za určité teploty a vlhkosti
- rašelinění – rozklad za částečného přístupu vzduchu a podle jeho množství rozlišujeme:
- tlení - rozklad na minerální látky – vznik humusu
- kvašení – dochází k uvolňování C
- hnití - nepřirození způsob, protože je bez přístupu vzduchu
Humus – vzniká v procesu humifikace
je to soubor jednotlivých org.látek v půdě, které jsou v různém stupni rozkladu a látkové přeměny
Rozlišujeme:
- vlastní humus
- humusové látky
- nehumusové látky
- látky rozpustné v kyselinách nebo v rozpouštědlech
Podle reakce poznáváme humus:
- neutrální
- kyselý
- zásaditý
Význam humusu – je důležitý pro úrodnost půdy
- pro činnost mikroorganismu
- zásobárna živin pro rostliny
- zlepšuje vlastnosti půdy a zvyšuje zadržování vody v půdě
Strukturnost půdy
schopnost půdy seskupovat se do menších nebo větších shluků nazývaných půdní agregáty. Způsob jakým se částice seskupují se nazývá struktura půdy. Nejlepší je drobtovitá struktura. Rozlišujeme půdy:
- strukturní půdy (převažují prachové částice)
- nestrukturní půdy
Ochrana půdy
Poškozování – eroze, narušování režimu a struktury půdy, zhutnění půdy, okyselování, znečištění cizorodými látkami, zvýšení obsah dusičnanů. Preventivní opatření:
- volba vhodných rostlin k pěstování v jednotlivých oblastech
- správně používání hnojiv a chemických přípravků a ve vhodné době
- používání odpovídající techniky
- šetrné zacházení s půdou