Lékořice lysá

Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra, sladké dřevo) je tradiční vytrvalá léčivá bylinka (koření), pro léčebné účely se používá kořen (sklízíme 3 letý dřevnatý kořen na podzim, který roste až do hlobky 3 metrů), který se používá jako náhražka cukru. Kořen lékořice je zdrojem fytoestrogenů, polysacharidů (škrob, celulóza), saponinů, glykosidů, silic, glycyrrhizinu, mastných kyselin, kumarinů, flavonoidů (kaempferol, isokvetsitrin, quercetin) organiských kyselin (kyselina fumarová, kyselina vinná, kyselina jantarová, kyselina citrónová, kyselina jablečná) vitamínů skupiny B ( B1, B2, B3, B5), A, C, K, E, manganu, jódu, vápníku, sodíku, draslíku, brómu, mědi, železa, fosforu, selenu, křemíku a zinku. Starověcí řečtí a římští lékaři oslavovali kořen jako prostředek proti nachlazení, kašli a kataru (zánět sliznice). Lékořice je populární v národní kuchyni Japonska, Egypta, Číny, Mongolska, Anglie, Skandinávských zemí. Bylinka se používá ve formě kousků kořene, prášku, výtažků a sirupů. Lékořici je dobré kombinovat s anýzem, fenyklem, černým pepřem, zázvorem, kardamomem.

Čekanka obecná, použití a její účinky:

  • podporuje zažívání, působí proti nadýmání a zácpě
  • při bolestech v krku a nachlazení (lékořicový čaj z kořene)
  • více

 

Fotogalerie: Lékořice lysá

Záznamy: 1 - 3 ze 3