Čekanka, léčivá bylinka
Dlouhý vřetenový kořen čekanky obsahuje až 60% inulinu (přírodní polysacharid), 10-20% fruktózy, glykosid intibin, stejně jako karoten, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B9) , vitamin A, C a E, makro a mikroprvky (Na, K , Ca, Mg, P, Fe, atd.), organické kyseliny, třísloviny, pektin, proteinové materiály, atd. Nejcennější složkou kořene čekanky je inulin - látka, která pomáhá zlepšit metabolismus a normalizuje trávicí systém.
Čekanka obecná, použití a její účinky:
- podporuje zdraví střev, trávení a tvorbu střevní flóry (přírodní probiotikum)
- močopudné účinky
- více o čekance obecné
Čekanka obecná, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Normální funkce střevního traktu
- Normální činnost jater
- Normální činnost srdce a cév
- Normální stav kostí a kloubů
- Normální hladina glukózy v krvi